Saune

Saune – mokra, suha, parna…

Saune potječu iz Finske i dio su svakodnevnog života i kulture u Finskoj i nordijskim zemljama.
Međutim, kako je zdrastveni efekat i općenito utjecaj na psihofizičko stanje ljudskog organizma pozitivan i neupitan, upotreba saune se vrlo brzo proširila van granica ovih zemalja i postala dio svakodnevnice mnogim ljudima i u Hrvatskoj.

Uz gotovo svaki zatvoreni privatni bazen ugrađuje se i sauna, a u boljim hotelim su saune i parne kupelji postale nezaobilazan dio ponude.

Osnovne karakteristike sauna su vrlo visoka temperatura i niska vlažnost zraka u prostoru saune, što u kombinaciji sa hladnom kupkom izaziva pojačano izlučivanje tjelesnih tekućina. Time se ubrzavaju metabolički procesi, čisti se koža od odumrlih stanica, poboljšava se rad dišnih puteva, vitalni kapacitet pluća, povećava se otpornost i izmjena tvari, ujednačuje se krvni tlak, te se smanjuje stres – jednom riječju temeljito se utječe na opće stanje organizma.

Konstrukcija saune se izrađuje od kvalitetnog drveta – finske smreke ili kanadske jele koje mora biti prvoklasno, bez ispadajućih kvrga i “smole” koja izbija na površinu dasaka lamperije ili brodskog poda. Kao toplinska izolacija koristi se izolacijsko pluto ili jednostavno drvo sa ili bez zračnih komora zavisno od debljine drveta.

Izrađujemo i saune po mjeri koristeći pri tome kvalitetno drvo, vodeći računa o pravilnom prozračivanju i funkciji, a opremu saune kao i izgled interijera kabine saune dogovaramo sa Vama, prema Vašim željama i potrebama.

Osim toga, razvojem tehnologije otvorile su se mogućnosti za postizanje različitih mikroklimatskih uvjeta u saunama – vlažnost i temperatura mogu se postići u točno željenim vrijednostima pomoću sofisticiranih kontrolnih uređaja i posebno prilagođenih grijača za saune. Tako danas razlikujemo slijedeće vrste sauna:

SUHA “DRY” SAUNA

*vrlo visoka temperatura (90-110º C), zrak gotovo potpuno
suh (relativna vlažnost 3-10%), nema polijevanja
vulkanskog kamenja

MOKRA “WET” SAUNA

*klasična sauna gdje je temperatura zraka od 75-90º C, a
relativna vlažnost od 20-35% što se postiže povremenim
polijevanjem vulkanskog kamenja

PARNA “SOFT” SAUNA

*niska temperatura zraka (45-65º C) i visoka relativna
vlažnost od 40-65%, što se postiže posebno konstruiranim
grijačem sa rezervoarom za vodu i kontrolnim uređajem
koji održava zadane vrijednosti temperature i vlažnosti u
kabini saune

NAŠ PRODAJNI PROGRAM MOŽETE VIDJETI OVDJE

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: