Vodeni efekti u bazenu

Vodeni efekti

Vodeni efekti daju bazenu dodatnu vrijednost ukoliko se pravilno ugrade i smisleno odaberu.

Potrebno je uvijek krenuti od stvarnih potreba i zbog čega se žele određeni vodeni efekti u bazenu: estetika (razni slapovi), zdrastveni aspekt (masaža vodom, plivanje), zabava (zračni gejzir) ili atraktivnija ponuda ukoliko se radi o bazenu u javnoj uporabi (hoteli, kampovi, apartmani i sl.).

Najčešći vodeni efekti koji se ugrađuju u bazene su:

  • uređaji za protustrujno plivanje
  • vodena masaža
  • zračna masaža
  • vodeni slapovi

Svaki od navedenih vodenih efekata ima pozitivan učinak na lokomotorni sustav ljudskog organizma (mišići, tetive, kosti), a jednim dijelom i na živčani sustav (vanjski podražaji koji stimuliraju i pospješuju rad živčanog sustava).

Uređaji za protustrujno plivanje

Osnovna funkcija ovih uređaja je omogućiti plivanje „u mjestu“, u strujanju vodenog toka koji proizvodi crpka uređaja – kao traka za trčanja, te bi analogno tome, ovaj sustav mogli nazvati vodena traka za plivanje, a ugrađuju se u zid bazena, u pravilu u dubljem dijelu bazena, bez podvodnih zapreka u blizini istrujnih mlaznica, kako bi osoba mogla nesmetano plivati.

Prilikom odabira uređaja porebno je uzeti u obzir tko će biti korisnik. Ako je samo za zabavu i djecu, tada su dovoljni slabiji modeli sa jednom istrujnom mlaznicom, a ukoliko se koristi za rekreativno plivanje potrebno je odabrati model sa jačom crpkom i dvije istrujne mlaznice. Za aktivne plivače postoje uređaji sa više mlaznica ili jednim većim istrujnim otvorom i vrlo jakim crpkama koje stvaraju strujanje slično širokom, riječnom toku.

Na modelima uređaja za protustrujno plivanje sa slabijim crpkama, predviđena je mogućnost spajanja masažnog fleksibilnog crijeva sa istrujnom mlaznicom kojim se može vrlo precizno i jednostavno usmjerenim vodenim mlazom masirati gotovo svaki dio tijela.

Vodena masaža

Mlaznice vodene masaže mogu biti ugrađene u zid bazena, naslon od klupe ili donji dio (tzv. „čelo) klupe, te mogu biti različite konstrukcije sa različitim formama i jačinom mlaza – rotirajuće, vibrirajuće, statičke sa jednim većim ili više manjih otvora.

Osim jačine i vrste mlaza, izuzetno je važna pozicija, odnosno visina ugradnje mlaznica – kako bi se vodeni mlaz osigurao na poziciji koja omogućava potpunu i pravilnu masažu željenog dijela tijela, te ukoliko ima više mlaznica naša preporuka je da se ugrade na različitim visinama kako bi se masažom obuhvatio što veći dio tijela.

Zračna masaža

Istrujne zračne mlaznice, ploče ili ležajevi ugrađuju se u pod bazena, sjedeće površine na klupama ili u anatomski oblikovane ležajeve.

Iako je mnogima zračna masaža samo zabavni vodeni efekt, ovakva masaža ima vrlo pozitivan učinak na ljudsko tijelo. Osim mehaničke masaže relativno velike površine našeg tijela udarima zraka, zražna masaža slabijeg intenziteta (tzv. „biserna“ kupka) značajno pomaže i kod težih akutnih i kroničnih neuroloških bolesti, kao što su multipla skleroza, posttraumatske lezije perifernih živaca i sl. – zračnom masažom stimuliraju se receptori živčanog sustava i na taj način indirektno pozitivno djeluju na kompletan organizam.

Vodeni slapovi

Izgledaju vrlo efektno, ali slično kao i zračna masaža imaju određen blagotvoni utjecaj na ljudski organizam. Ukoliko su pravilno ugrađeni na mjestu gdje osoba može uspravno stajati ispod mlaza slapa, masaža vrata i gornjeg dijela ramena je vrlo ugodna i opuštajuća.

Osim u obliku samostojećih skulptura od nehrđajuće čelika, mogu biti izvedeni kao ugradbeni u zid iznad bazena ili izrađeni od kamenih blokova i/ili prikladnog građevinskog materijala kao imitacija prirodnih slapova koji se preljevaju u bazen.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: