Pumpa za bazen / filtracijska pumpa za bazen

Crpke za filtriranje neizostavni su, i možemo reći, najvažniji dio bazenskog sustava jer bez njih nema cirkulacije vode kroz bazen, nema dogrijavanja bazenske vode, niti doziranja kemijskih sredstava ukoliko je ugrađena automatika za doziranje kemijskih sredstava – ukratko ništa ne radi.

Osim toga, bazenska crpka mora biti, zajedno s pripadajućim filterom, odgovarajućeg kapaciteta, kako bi se voda u dovoljnoj mjeri filtrirala, a ispuna filtera kvalitetno ispirala od prljavštine i na taj način voda u bazenu održavala sanitarno-higijenski ispravnom.

Za privatne bazene crpke su najčešće izrađene iz kvalitetne tzv. „noryl“ termoplastike, dok su za javne, veće bazene izrađene od primjerene legure lijevanog željeza ili bronze ukoliko je medij morska voda. Također se za javne bazene češće koriste crpke koje rade sa manjim brojem okretaja 1500 o/min, dok crpke za privaten bazene rade sa većim brojem okretaja 3000 o/min.

Postoje različite izvedbe bazenskih crpki za filtriranje, a za privatne bazene najčešće se koriste samousisne centrifugalne crpke s predfilterom, izrađene od termoplastike sa pripadajućim elektromotorom.

Iako su samousisne, preporuka je crpke ugraditi ispod razine površine vode u bazenu ili kompenzacijskom bazenu u suh i dobro ventiliran tehnički prostor tzv. strojarnicu bazenske tehnike.

  • prikaz pravilnog načina ugradnje crpke filtracije na razini ispod površine vode – preporuka uvijek kada je moguće
  • prikaz mogućeg načina ugradnje crpke filtracije na razini iznad površine vode – samo kada ne postoji nikakva mogućnost da se ugradi na razini ispod površine vode

Podizanjem svijesti o utjecaju čovjeka na okoliš i sve više ekološkom pristupu u svim područjima novih tehnologija, razvile su se štedljiv tzv. varijabilne crpke. koje povećavanjem, odnosno smanjivanjem broja okretaja motora, omogućavaju uštede električne energije. Radi se o tome da nije potrebno da sustav filtracije radi punim kapacitetom u svakom trenutku – tijekom dana, tjedna , ali i sezone korištenja ukoliko se radi o vanjskom bazenu. Dapače, sporiji protok vode kroz filter omogućava bolju mehaničku filtraciju, jer se više sitnih čestica zadržava u ispuni filtera zbog manjeg pritiska – uvijek je bolje duže filtrirati vodu uz manji, sporiji protok nego kraće uz brži, veći protok kroz filter i cijeli bazenski sustav. Veći protok je puno važniji kod ispiranja filtera kako bi se što više zadržane prljavštine izbacilo iz filtera u odvodnju.

Tipovi crpki filtracije:

a) Bazenska crpka izrađena od termoplastike za privatne bazene – monofazna ili trofazna

* proizvođač Astralpool

b) Bazenska varijabilna crpka izrađena od termoplastike za privatne bazene sa integriranim upravljačkim sklopom

* proizvođač Astralpool

c) Bazenska crpka izrađena od termoplastike za privatne bazene sa ugrađenim frekventnim pretvaračem – upravljanje putem programabilno logičkog kontrolera (PLC-a)

* proizvođač Herborner

d) Bazenska crpka izrađena od termoplastike za javne bazene

* proizvođač Astralpool

e) Bazenska crpka izrađena od lijevanog željeza za javne bazene

* proizvođač Astralpool

f) Bazenska crpka izrađena od legure bronze za javne bazene

* proizvođač Astralpool

Naš prodajni program crpki za privatne bazene možete pogledati ovdje.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: