Čišćenje bazena, priprema i prvo punjenje bazena

Bez obzira da li se radi o otvorenom ili zatvorenom bazenu, prije prvog punjenja bazena potrebno je temeljito očistiti sam bazen. Logično je da su otvoreni bazeni zaprljaniji, te da ih je u proljeće puno teže očistiti od zatvorenih koji se, iako su zaštićeni, ipak moraju povremeno isprazniti i temeljito očistiti (najčešće je to jednom godišnje).
Zbog prethodno navedenog ovdje ćemo opisati prvenstveno postupke čišćenja bazena i održavanja vode otvorenih bazena za plivanje.

Dakle, prvo je potrebno odabrati kemijska sredstva koje ne oštećuju površinu Vašeg bazena, a ne smiju utjecati niti na kvalitetu bazenske vode prilikom punjenja.
Ako niste sigurni koja su sredstva za čišćenje najprikladnija, pažljivo pročitajte tekst koji slijedi ili potražite savjet stručnjaka – tvrtka BAZENI.HR d.o.o. Vam stoje na raspolaganju.

Bazenska prljavština se može podijeliti u dvije grupe – organsku i anorgansku (mineralnu). Prašina, masnoće,ulje, ostaci lišća, mušica i sl. su organske nečistoće, a anorgansku predstavlja vodeni kamenac koji se izlučuje i “hvata” na površine bazena, pijesak u filteru i stijenke uređaja – prvenstveno el. grijača i izmjenjivača.

Važne napomene:

  1. bazen ne čistite na jakom suncu
  2. tvrdokornu prljavštinu bolje je čistiti u više navrata, postupno s manje sredstava za čišćenje, nego jednom s jačim koncentratom – na taj način čuvate završnu oblogu bazena, a rukovanje sredstvima je sigurnije
  3. prije puštanja filtera u rad provjerite pijesak u filteru, te ga po potrebi izmijenite, a ako imate kartušni filter, očistite kartušu ili je također zamijenite ako je potrebno
  4. provjerite da li bazenska crpka ispravno radi, ako ne servisirajte crpku prije punjenja bazena vodom
  5. nakon izvršenog čišćenja bazena premažite sve površine bazena 10%-tnom otopinom algicida – na taj način se sprečava intenzivan razvoj algi u bazenu

Za sve bazene je karakteristična pojava prljave crte na mjestu dodira vodene površine i zida bazena. Za tu namjenu postoji posebno sredstvo za čišćenje kojim se bazenski rub može očistiti, a da se ne mora isprazniti voda iz bazena.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: