Betonski bazeni

“Betoniranje” bazena, odnosno izgradnja armirano-betonske (AB) konstrukcije bazena klasičnim načinom uz korištenje oplate, još uvijek je najčešći način gradnje bazena za plivanje, a gotovo jedini način izgradnje ako se radi o javnim bazenima za plivanje većih dimenzija.

keramika Jug – Dubrovnik BAZENI.HR

Uz problematiku koju takva gradnja sama po sebi podrazumijeva (dugotrajnost radova, hidroizolacija, preciznost, specifičnosti vezane uz izgradnju bazena…), u pojedinim situacijama prednosti ovakve izgradnje mogu biti presudne za odabir AB konstrukcije za gradnju bazena.

Prednosti mogu biti slijedeće:

 • dostupnost materijala, opreme i tehnologije potrebne za izgradnju – potreban materijal za izgradnju bazena može se pronaći u svakom bolje opskrbljenom centru za prodaju građevinskog materijala, uključujući i specifične materijale za brtvljenje i hidroizolaciju, a uz uvažavanje tehnologije i smjernica od stručne osobe ili specijalizirane tvrtke za bazene i bazensku tehnologiju svaki vještiji građevinar ili samograditelj može izvesti takve radove
 • dimenzije i oblici nisu ničim limitirani osim vještinom tesara prilikom izrade oplate
 • korištenje postojeće građevinske operative – u slučaju kada se bazen gradi u sklopu objekta koji je i sam u izgradnji
 • i konačno cijena – pogotovo ako se odlučite za samogradnju ili kada se bazen gradi u trenutku izvođenja sličnih građevinskih radova

Ako ste se odlučili za AB konstrukciju Vašeg bazena za plivanje, PRIJE početka gradnje obavezno morate uraditi slijedeće:

 1. pribaviti nacrt (dovoljne su i skice sa točnim mjerama i detaljima, ukoliko se ne radi o većem objektu)
 2. izraditi statički izračun, obavezno ako će završna obloga biti keramika
 3. odrediti tehnologiju za obradu bazenske vode (sustav filtracije i cirkulacije vode u bazenu), eventualne vodene efekte, odvlaživanje i sl.
 4. izabrati izvoditelja i isporučitelja bazenskih instalacija i uređaja, te samim time i proizvođača bazenskih uređaja
 5. odrediti lokaciju i prostor za bazensku strojarnicu
 6. odabrati završnu oblogu bazena – keramika, folija, bojenje…
 7. odabrati vrstu i način ugradnje hidroizolacijskih materijala
 8. detaljno se upoznati sa tehnologijama vazanim uz bazene ili imenovati voditelja poslova koji će to obaviti umjesto Vas, odnosno nadzornog inženjera ako se radi o većem ili javnom objektu

Ovakav pristup izgradnji bazena može Vas poštedjeti kasnije vrlo teško rješivih problema. Naime, iako bazen ne izgleda kao zahtjevna građevina, vrlo često dolazi do banalnih propusta, koje je kasnije gotovo nemoguće otkloniti ili iziskuju dodatne nepotrebne radove i troškove, a najčešći su slijedeći:

 • “zaboravljeni” prodori za bazenske ugradbene elemente i ostale instalacije vezane uz bazenski sustav
 • oštećivanje bazenskih instalacija prilikom betoniranja
 • nepravilna geometrija zidova bazena (“pobjegla oplata”)
 • nejednake visine ruba bazena, što osim narušavanja estetike, kod bazena sa preljevnim kanalom stvara i poteškoće u funkciji bazenskog sustava

Zaključak:
Ako se poštuju pravila struke u svim segmentima, te unaprijed znate kakav bazen želite, nema razloga da izgradnja armirano-betonskog bazena ne završi na zadovoljstvo svih sudionika.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: