Filteri za bazen

Ovi uređaji su zaduženi za mehaničko odstranjivanje nečistoća iz bazenske vode i predstavljaju nezaobilazni dio svakog bazena – bez filtera je vrlo teško održati vodu u ispravnom stanju duže od 10-15 dana.
Standardni pješčani filteri ili uređaji za filtriranje koji su najzastupljeniji kod privatnih, ali i javnih bazena za plivanje, sastoje se od samog filtera (kučišta – zatvorene posude) unutar kojeg se nalazi kvarcni pijesak, stakleno-minaralna ili slična ispuna i PVC cjevovod za distribuciju vode, te PVC kolektor putem kojeg cirkulacijska crpka filtriranu vodu vraća u bazen, izbornog 4-putnog ili 6-putnog ventila i cirkulacijske crpke.

Za javne bazene se također najčešće koriste pješčani filteri većih dimenzija, ali oni umjesto 6-putnog ventila imaju baterije sastavljene od 4 ili 5 leptirastih zaklopki (ventila).
Postoje još i filteri sa različitim “kartuša” (papirnatim) ulošcima i filteri izrađni od specijalnih tkanina sa otvorima od 20-25 mikrona, a koriste se uglavnom za manje montažne i polumontažne bazene, te privatne hidromasažne bazene.

Budući da se najčešće ugrađuju u privatne bazene, detaljnije ćemo opisati pješčane filtere sa 6-putnim ventilom (4-putni ventili su identični samo imaju dvije funkcije manje).

Filteri za privatne bazene

S obzirom na položaj 6-putnog ventila, filtere dijelimo na:

 1. “TOP” modele – 6-putni ventil smješten na vrhu filtera
 2. “SIDE” modele – 6-putni ventil je smješten bočno, sa strane filtera, a
  predstavlja kvalitetnije rješenje

Kvaliteta filtera zavisi i od materijala od kojeg je izrađen, pa tako razlikujemo filtera izrađene od:

 1. polipropilena – ovo su jeftini filteri, nešto slabije kvalitete, ali uz odabir
  filtera od kvalitetnog proizvođača sasvim su primjereni za privatne, prvenstveno montažne bazene (materijal: polipropilen)
 2. injektirane termoplastike – vrlo kvalitetan filter, a s obzirom na omjer cijene i kvalitete najbolji odabir filtera za privatne bazene (materijal: termoplastika)
 3. laminiranog poliestera – kvalitetni filteri, izvanrednog estetskog izgleda, koji se koriste i za manje javne bazene (materijal: stakloplastika i smola od poliestera)
 4. poliestera – spadaju u najkvalitetnije filtere zbog svoje čvrstoće i pouzdanosti, a koriste se za najveće javne bazene, odnosno za promjere i preko 3 m (materijal: ojačani poliester i stakloplastika)
 5. nehrđajućeg čelika – filteri izuzetni mehaničkih svojstava, ali se sve manje
  koriste zbog relativno visoke cijene, te sve kaviltetnijih izvedbi filtera od drugih materijala  (materijal: nehrđajući čelik)

Osim kvalitete filtera, odnosno njegove konstrukcije, još važnija je kvaliteta filtriranja, odnosno učinak filtera koji zavisi od njegovog kapaciteta – promjera posude i visine ispune. Što znači, da je uz vaš bazen potreban filter većeg promjera i visine ukoliko želite kvalitetniju filtraciju vode. Srazmjerno kapacitetu filtera odabire se i odgovarajuća crpka.

Crpke su također važan dio sustava filtracije, te moraju biti po kapacitetu sukladne kapacitetu filtera, a detaljnije informacije možete pronaći u poglavlju o crpkama.

Ispuna filtera također je vrlo važna za kvalitetnu filtraciju bazenske vode, a osim standardne ispune od kvarcnog pijeska, odnosno aktivnog ugljena ili antracita u filterima javnih bazena, pojavile su se i kvalitetnije ispune od recikliranog stakla, saćaste polietilenske ispune, pa sve do po nama najučinkovitije, staklene ispune presvučene slojem srebra primjenom nanotehnologije, koja uz mehaničko filtriranje ima i biokemijski, oksidativni učunak na bazensku vodu.

S obzirom na filtersku ispunu filtere možemo podijeliti na slijedeći način:

 1. standardni tzv. pješčani filteri s ispunom od kvarcnog pijeska, reciklirnog stakla, antracita, polietilenskim saćastim ćelijama, staklenim kuglicama obogaćenim slojem srebra, titana i sl.
 2. filteri sa ispunom od dijatomejske zemlje
 3. filteri sa tzv. „kartuša“ standardnim ulošcima ili ulošcima od posebnog „nanofiber“ materijala koji za razliku od standardnog uloška filtera koji sprečava prolaz čestica većih od 20 µ, sprečavaju prolaz čestica većih od 5-8 µ
 4. filteri sa vrećastim ulošcima

Dijelovi filtera i njihove funkcije

Kao što ste već mogli, primjetiti uređaji za filtriranje se sastoje iz slijedećih dijelova:

 1. posuda filtera – zadržava i odstranjuje prljavštinu ostale krupnije čestice iz bazenska vode
 2. cirkulacijska crpka – zadužena je za cirkulaciju vode kroz sustav cjevovoda, uređaja i bazena
 3. 6-putni izborni ventil
  – usmjerava vodu kroz filter uređaj i cijeli bazenski sustav
  – ima 6 pozicija, a time i slijedećih 6 funkcija: filtriranje, ispiranje pješčane ispune, povratno ispiranje pješčane ispune, cirkulacija bez filtriranja, pražnjenje bazena pomoću crpke i funkcija zatvoreno

Filteri za javne bazene

Postoje različite izvedbe filtera za javne bazene, ali najveća razlika u izvedbi, a time i njihova osnova podjela je na filtere sa tzv. „zvjezdastima“ unutarnjim kolektorom i filtera sa kolektorskom pločom u koju su ugrađene mlaznice.

Filteri za javne bazene odabiru se i određuju njihove tehničke karakteristike projektnom dokumentacijom, te ih stoga nećemo detaljnije opisivati, a ukoliko imate potrebe za takvim filtera ili izradom projektne dokumentacije pošaljite nam upit.

 • filter s pločom i mlaznicama
 • filter s zvjezdastim kolektorom

Nadamo se da smo vam ovim informacijama približili funkciju i modele uređaja za filtriranje, a sve daljnje informacije biti će vam bitne, a tada ćete ih i dobiti, kada će vaš bazen biti napunjen i spreman za korištenje – kupanje i plivanje.

Pregled filtera u našem prodajnom programu možete pregledati ovdje.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: