Ugradbeni elementi za bazen

 1. Osnovni ugradbeni elementi
  Namjena ovih elemenata je da osiguraju naknadno, vrlo jednostavno priključivanje bazenskog cjevovoda na izvedenu konstrukciju bazena, a kako im samo ime govori, ugrađuju se prilikom početka montaže ili izgradnje bazena za plivanje i to su prve stvari koje će Vam trebati (osim samog bazena) u trenutku započinjanja radova.

  Prilikom nabavke ugradbenih elemenata morate znati kakav će biti Vaš bazen, jer se ugradbeni elementi razlikuju s obzirom na tip bazena u koji se ugrađuju.
  Nazivamo ih “osnovnim”, jer se odnose na one ugradbene elemente koji se kasnije povezuju sa uređajem za filtriranje koji osigurava samo osnovnu funkciju – mehaničku filtraciju bazenske vode.

  Dakle, osnovni ugradbeni elementi su slijedeći:
  • podni odvod
  • prolaz kroz zid (nosač mlaznice)
  • mlaznice (služe za vraćanje filtrirane vode u bazen)
  • skimmer (najbliži prijevod je preljevni odvod, a služi kao usis vode iz bazena sa grubim filterom za veće nečistoće – lišće, mušice i sl.)
  • kučište reflektora (iako reflektori ne spadaju u osnovnu opremu koja je neophodna za održavanje vode, danas gotovo da nema bazena bez podvodne rasvjete)

Osim nabrojanih ugradbenih elemenata postoji još niz ugradbenih elemenata od uređaja koji ne spadaju u osnovnu bazensku tehniku, a više o njima doznati ćete u poglavljima koja se odnose na pojedine uređaje.

Ugradbeni elementi dijele se na osnovu konstrukcije bazena u koju se ugrađuju na:

a) ugradbene elemente za bazene obložene keramikom,
b) ugradbene elemente za bazene obložene folijom,
c) ugradbene elemente za bazene od poliestera, polipropilena i sl.,
d) ugradbene elemente za montažne bazene,

a s obzirom na materijale od kojih su izrađeni na:

a) ugradbene elemente od ABS-a (vrsta plastike)
b) ugradbene elemente od nehrđajućeg čelika
c) ugradbene elemente od bronze

2. Spojni materijal – PVC tlačni cjevovod

Kada je konstrukcija bazena završena, izgrađena ili montirana, a ugradbeni elementi na svom mjestu potrebno ih je spojiti sa uređajem za filtriranje pomoću cijevi, fitinga i ventila – jednom riječju spojnog materijala.
Zbog vode koja u određenim momentima sadrži visok postotak klora, a vrijednosti pH faktora variraju od kisele do lužnate reakcije, u cijevnom sustavu nema metalnih spojeva, već su svi fitinzi sa navojnim priključcima izrađeni od tvrdog PVC-a, a ostali spojevi se lijepe sa specijalnim ljepilom za PVC. Ventili su također izrađeni od PVC-a.
Najčešće dimenzije koje se koriste za bazenske instalacije su d 50 i d 63 mm.

Ovakva metoda montaže PVC tlačnih instalacija je vrlo jednostavna, tako da ukoliko ste spremni sami graditi ili montirati bazen, bez problema možete montirati i bazenske instalacije, naravno, uz našu punu podršku savjetima i potrebnom tehnološkom dokumentacijom.

Naš prodajni program osnovnih ugradbenih elemenata možete pogledati ovdje.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: