Fontane

Prvobitne fontane su se bazirale na jednom izvoru vode, najčešće preko ukrasnog kamena ili skulpture, putem čega bi se voda slijevala u prihvatni bazen, a zatim u sustav odvodnje. Danas su fontane često mnogo kompliciranije, sa više izvora i bazena i kompliciranijom arhitekturom i infrastrukturom.

Fontane se najčešće konstruiraju tako da se voda koja se slijeva iz izvora opet kružno vraća u bazen iz kojeg je krenula. Ovdje treba uzeti u obzir i efekt isparavanja i raznošenja vode, te je potrebno napraviti i dodatni izvor koji će nadoknaditi te gubitke – takve i alične forme fontana možemo smatrati tradicionalnim,a poznajemo ih više stotina godina jer je ljudima oduvijek prisutnost vode prirodna i nesumnjivo pozitivno utječe na sve nas.

Međutim, razvojem tehnologije, a posebno u području rasvjete i upravljanja, fontane su od običnih vodenih skulptura postale prave vodene atrakcije i spektakularni vizualni doživljaji. Najbolji primjer za to su takozvani „vodeni vatrometi“ u sklopu kojih se događaju prave erupcije vodenih mlazova, harmonična gibanje vode u svim smjerovima, uz nagle i trenutne promjene u visinama vodenih skulptura – sve usklađeno sa svjetlosnim i zvučnim efektima.

Otišlo se čak i korak dalje. Sofisticiranim upravljačkim sustavima i milimetarski precizno upravljivim mlaznicama i vodenim mlazevima, uz interakciju sa svjetlosnim efektima moguće je ispisivanje reklamnih poruka, kratkih tekstova, te prikaz projekcija na tako kreiranim vodenim ekranima – uz vrlo jednostavno upravljanje putem tableta.

Osim samih vodenih efekata, napredak je osjetan i u održavanju vode koja se koristi u sustavima fontana. Svaka malo ozbiljnija fontana ima zaseban sustav filtracije i dezinfekcije  vode, koji je najčešće smješten u tehničkom prostoru ili oknu neposredno uz samu fontanu – u strojrnici fontanske tehnike. Zbog prostornih ograničenja vrlo često su strojarnice ukopane u tlo, što nije najbolje tehničko rješenje zbog osjetljivih upravljačkih i sličnih električnih i elektronskiih mikroprocesorskih uređaja. U takvim slučajevima izuzetno je važno predvidjeti kvalitetni hidroizolacije i ventilaciju tehničkih prostora, te gravitacijsku odvodnju gdje god je to moguće.

Na osnovu naših dosadašnjih iskustava u projektiranju i izvođenju fontana BAZENI.HR d.o.o. u mogućnosti su Vam ponuditi izradu projektne dokumentacije i izvođenje privatnih fontana ili javnih fontana u prostoru po Vašim željama i potrebama. Isto tako, obratite nam se sa punim povjerenjem ukoliko imate potrebu za sanacijom i/ili održavanjem postojeće fontane.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: