Protustrujno plivanje u bazenu

Od svih vrsta vodenih efekata ovo su najčešće ugrađivani i najprihvaćeniji od strane korisnika, a razlozi su slijedeći:

  • zaista omogućuju plivanje u mjestu, tako da svoj mali bazen možete pretvoriti u pravo plivalište
  • omogućuju izvanrednu masažu tijela – modeli sa slabijim crpkama direktno na mlaznici uređaja, a svi modeli imaju mogućnost priključka masažnog crijeva, kojim se mogu vodom masirati svi dijelovi tijela
  • estetski efekt također nije zanemariv

Postoje različiti modeli, a osim po snazi crpke, te samim time i snazi vodenog toka koji stvaraju, razlikujemo ih i po materijalu od kojih su izrađeni:

  • ABS plastika
  • nehrđajući čelik
  • bronza u kombinaciji sa kromiranjem ili plastificiranjem, te nehrđajućim čelikom

Materijali, kao i kvaliteta i jačina crpki bitno utječu na cijenu uređaja.

Princip rada uređaja, bez obzira na model, je vrlo jednostavan. Istrujna i usisna mlaznica nalaze se unutar ugradbenog elementa i maske koji se ugrađuju u stijenku bazena. Uključivanje i isključivanje uređaja vrši se pritiskom na PN ili tzv. „piezo“ elektronski taster koji se nalazi na masci uređaja ( u vodi ), vremenski (uklopni satni uređaj) ili prekidačem na upravljačkoj ploči van bazena. Posljadnja dva načina koriste se uglavnom kod javnih bazena

Podešavanje jačine mlaza također se regulira na masci uređaja.,

Pojedini uređaji sa jačim crpkama imaju dvije istrujne mlaznice što povečava širinu, a time i snagu vodenog toka, a postoje i puno većeg kapaciteta koji stvaraju širok vodeni tok, odnosno strujanje vode što omogućuje puno jednostavnije plivanje u vodenom toku – čak i aktivnim plivačima.


Kao i u većini slučajeva kada je riječ o bazenima i ovdje Vam je potreban savjet stručnjaka za što Vam BAZENI.HR d.o.o. stoje na raspolaganju.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: