Vodena masaža u bazenu

Kako i sam naziv govori, ovo su uređaji kojima se masiraju pojedini dijelovi tijela koristeći snagu vodenog mlaza.
Sustavi se najčešće sastoje iz dvije ili više mlaznica koje su smještene na stijenci bazena, prilagođenim stepenicama ili na sjedalu, te tada govorimo o sjedećoj masaži.

Kako bi se postigao potpun efekt, vrlo važno je da se raspored mlaznica prilagodi potrebama korisnika – kako po poziciji samih mlaznica, tako i po njihovom broju i tipu.

Kao i kod uređaja za protustrujno plivanje i ovdje postoje različiti modeli, a osim po snazi crpke, te samim time i snazi vodenog toka mlaznica, razlikujemo ih i po materijalu od kojih su izrađeni:

  • ABS plastika
  • nehrđajući čelik
  • bronza u kombinaciji sa kromiranjem ili plastificiranjem, te nehrđajućim čelikom

Materijali, kao i kvaliteta i jačina crpki bitno utječu na cijenu uređaja.

Princip rada uređaja, bez obzira na model, također je vrlo jednostavan. Istrujne (masažne) mlaznice ugrađuju se poštujući prethodno navedene uvjete, a usis se ugrađuju u stijenku bazena na poziciju koja je udaljena barem 50 cm od najbliže istrujne mlaznice. Uključivanje i isključivanje uređaja vrši se pritiskom na PN ili tzv. „piezo“ (pneumatski – zračni) taster koji je u pravilu ugrađen u stijenku bazena neposredno pored masažnih mlaznica., vremenski (uklopni satni uređaj) ili prekidačem na upravljačkoj ploči van bazena. Posljadnja dva načina koriste se uglavnom kod javnih bazena

Kako se vodena masaža relativno često koristi zbog rehabilitacije i terapije, osim savjeta o tehničkim mogućnostima, potrebno je potražiti, odnosno uvažiti i zahtjeve medicinske struke.


S obzirom da je naša tvrtka BAZENI.HR d.o.o već izvodila sustave za vodenu masažu u svrhu medicinske hidroterapija i ovdje Vam možemo pomoći stručnim savjetom.

Ako imate pitanja, trebate savjet, nazovite ili pošaljite mail: