ZAGREB
Hobby bazeni d.o.o.
P.Preradovica 3, 10410 Velika Gorica
Tel: 01 6226 848
OSIJEK
Stagnum d.o.o.
Osječka 16, Čepin
Tel: 031 384 300
RIJEKA
Vilsor d.o.o.
Srdoci 65d, Rijeka
Tel:051 624 800
 

Što se događa s vodom u Vašem bazenu - održavanje vode

Voda je "živo biće". U vodi se odvija život, voda čini veći dio našeg organizma, voda je svugdje oko nas i bez vode je život nemoguć. Ista takva jedinstvena, očaravajuća i kristalno čista voda nalazi se i u Vašem bazenu kada ga napunite. Kako vodu takvom i održati?

Voda je idealno mjesto za razvoj različitih mikroorganizama (zelenih, žutih, crnih i crvenih algi, bakterija i sl.), prikupljenje lišća, trave, mušica i ostalih nečistoća iz neposredne okoline. Osim toga kupači u vodu unose također različite mikroorganizme (oko 50 milijuna samo jedna osoba), urin, znoj i još ponešto. Ako se još i temperatura vode podigne iznad 26 0C, "život" mikroorganizama postaje vrlo buran, te u takvim uvjetima samo jedna bakterija u roku od nekoliko sati dobije i do milijardu potomaka. Uz sve to i pH vode najčešće raste, što dodatno pogoduje razvoju mikroorganizama.

Kao što je iz prethodno navedenog vidljivo održavanje vode u pravilnim sanitarno-higijenskim može biti ponekad vrlo teško, čak i uz činjenicu da danas svaki bazen ima filter i bazenski usisavač kojima se iz vode odstranjuju mehaničke nečistoće. Zbog toga je razrađen cijeli sustav tretmana bazenske vode sa različitim kemijskim sredstvima i uređajima, koje ćemo ovdje opisati u osnovnim crtama.

Pri tome je najvažniji pH faktor vode, a tek nakon toga slijedi dezinfekcija bazenske vode.