ZAGREB
Hobby bazeni d.o.o.
P.Preradovica 3, 10410 Velika Gorica
Tel: 01 6226 848
OSIJEK
Stagnum d.o.o.
Osječka 16, Čepin
Tel: 031 384 300
RIJEKA
Vilsor d.o.o.
Srdoci 65d, Rijeka
Tel:051 624 800
 

Bistrenje vode ili flokulacija

Nakon uništavanja algi ili jednostavno uslijed sitnih čestica prljavštine koja na različite načine može dospijeti u bazensku vodu, voda može biti mutna, iako ima dovoljno klora, a pH vode je idealan.
Takve sitne čestice filter ne može zadržati, te se one "probijaju" kroz kvarcni pijesak i ponovo vraćaju u bazen gdje uzrokuju već spomenutu mutnoću.
U takvim slučajevima, kada ima dovoljno klora ili nekog drugog dezinfekcijskog sredstva u bazenskoj vodi, a pH je u granicama od 7.0-7.4, u vodu se dodaje tzv. flokulant, odnosno sredstvo za bistrenje koje te male čestice veže u flokule (pahulje), koje se tada zadržavaju u filteru ili se talože na dnu bazena. Postupci se ponešto razlikuju kod različitih filtera. Tako razlikujemo slijedeće postupke:

a) pješčani filteri
Flokulant se dodaje u skimmer ili preljevni kanal (150-200 g/10 m3), ali prije toga dobro isperemo filter, a zatim ostavimo filter u funkciji 12-24 h bez prekida. Tada još jednom isperemo filter i ostavimo vodu u bazenu da miruje 6-12 h (najčešće preko noći), kako bi se preostale flokule istaložile na dnu bazena, koje tada pokupimo sa bazenskim usisavačem i još jednom isperemo filter. Time je postupak bistrenja bazenske vode završen, a ukoliko voda nije bistra postupak je potrebno ponoviti.
Osim tekućeg flokulanta, kao prevencija se može vrlo efikasno koristiti i flokulant u vrećici-kartuši koja se stavlja u skimmer ili kompenzaciju, te se postepeno otapa i na taj način osigurava kontinuiranu flokulaciju bazenske vode, odosno mikro čestica u vodi.

b) "kartuša" filteri
Kod ovih filtera flokulacija se može provesti samo na način da se zaustavi filtracija i flokulant ulije direktno u bazen, te voda tako miruje 6-12 h (opet najčešće preko noći). Flokule (sitne čestice mikro čestica povezane u pahulje) istaložiti će se na dnu bazena, a tada se pažljivo odstrane iz bazena bazenskim usisavačem.

Kemijska sredstva za flokulaciju - bistrenje

NAMJENA PROIZVOD UPOTREBA
flokulacija – bistrenje bazenske vode FLOCKFIX
**TEKUĆA OTOPINA
*ulijeva se direktno u bazensku vodu, skimmer ili preljevni kanal
*dodaje se prema potrebi 150-200g/10m3
flokulacija – bistrenje FLOCKFIX
**VREĆICA-KARTUŠA

*stavlja se u košaricu skimmer-a ili u kompenzacijski bazen
*kao prevencija zamućenju bazenske vode može se konstantno dodavati