ZAGREB
Hobby bazeni d.o.o.
P.Preradovica 3, 10410 Velika Gorica
Tel: 01 6226 848
OSIJEK
Stagnum d.o.o.
Osječka 16, Čepin
Tel: 031 384 300
RIJEKA
Vilsor d.o.o.
Srdoci 65d, Rijeka
Tel:051 624 800
 

Podvodna rasvjeta i ozvučenje bazena

1. PODVODNA RASVJETA BAZENA

S obzirom na povećavanje životnog standarda i snižavanje cijena bazenskih uređaja, podvodna rasvjeta bazena gotovo da je postala standardna oprema bazena.
Podvodna rasveta nema apsolutno nikakvog utjecaja na funkcioniranje bazena u tehnološkom smislu, ali je definitivno prekrasna dekoracija bazena i prostora oko bazena.
Isto kao i u drugim područjima današnjih naprednih tehnologija, te galopirajućeg napretka i ovdje se reflektraju rezultati takvog razvoja tehnike, te razlikujemo slijedeće modele i sustave podvodne rasvjete u bazenima ili fontanama:

a) standardna rasvjeta sa podvodnim reflektorima od 50, 100 ili 300 W, 12 V sa mogućnošću promjene boje reflektora umetanjem različitih filtera u boji


reflektor 300W, 12V – ABS plastika

b) halogena podvodna rasvjeta sa žaruljama od 50 W, 2 x 50 W ili 2 x 65 W


halogeni reflektor 2 x 65W – nehrđajući čelik, bronza

c) optička podvodna rasvjeta

 • ovaj tip rasvjete izuzetno je pogodan za bazene, budući da nema dijelova koji su pod naponom u direktnom dodiru s vodom
 • moguće su različite kombinacije osvjetljavanja bazena, ali i prostora oko bazena, jer uz nekoliko kombinacija boja koje se u svakom trenutku mogu mijenjati putem upravljačkog uređaja, rasvjetna tijela optičke rasvjete proizvode se u nekoliko varijanti:
  1. lampice – kao zasebna rasvjetna tijela
  2. rasvjetna tuba – svjetli cijelom svojom dužinom
  3. "zvjezdano nebo" – točkasta rasvjeta za stropove
   iznad bazena, u saunama i sl.
  4. vrtna rasvjeta

Svaki od ovih sustava optičke rasvjete sastoji se od slijedećih osnovnih elemenata:

generatora
optičkog kabla
rasvjetnog tijela

d) podvodna LED rasvjeta u više boja

 • ugrađuje se kao i većina podvodnih reflektora s kučištem, a osnovna razlika u odnosu na ostalu rasvjetu u bazenima je u tome što se unutar kučišta nalazi sistem sa četiri grupa LED lampica u različitim bojama koje se mogu paliti u različiti kombinacijama pomoću 9-kanalnog upravljačkog uređaja (moguća opcija daljinski upravljač)

  LED višebojni reflektor
  LED daljinski upravljač

e) „LED“ podvodna rasvjetna tijela u različitim bojama (bijela, plava, crvena, zelena i žuta) sa 18 – 49 „LED“ lampica, snage od 1,8 – 4,0 W (12 ili 28 V)

Podjela s obzirom na konstrukciju bazena u koje se ugrađuje rasvjeta je ista kao i za osnovne ugradbene elemente:

a) rasvjetna tijela za bazene obložene keramikom,
b) rasvjetna tijela za bazene obložene folijom,
c) rasvjetna tijela za bazene od poliestera, polipropilena i sl.,
d) rasvjetna tijela za montažne bazene,

a s obzirom na materijale od kojih su izrađeni na:

a) rasvjetna tijela od ABS-a (vrsta plastike)
b) rasvjetna tijela od nehrđajućeg čelika
c) rasvjetna tijela od bronze i sličnih plemenitih metala

2. PODVODNO OZVUČENJE BAZENA

Za one kojima nije dovoljna muzika u svakodnevnim situacijama, možemo osigurati muziku u vrlo neobičnom ambijentu – ispod površine vode, u plavetnilu Vašeg bazena gdje ćete biti potpuno odvojeni od "ostatka" svijeta.
Naime, proizvođači su smislili sustav podvodnih zvučnika za bazene i, što je još bolje, vrlo jednostavan način ugradnje tih zvučnika čak i u postojeće bazene. Jedini preduvjet je da u postojećem bazenu već imate ugrađen odgovarajući model podvodnih reflektora. U tom slučaju se u kučište reflektora, iz kojeg se prethodno demontira tijelo reflektora sa žaruljom, umjesto demontiranog tijela reflektora ugrađuje podvodni zvučnik sa svojim priključnim kabelom i to je sve. Isti princip ugradnje vrijedi i za novoizgrađene bazene, ali tada odmah dobavljate samo kučište s podvodnim zvučnikom.