ZAGREB
Hobby bazeni d.o.o.
P.Preradovica 3, 10410 Velika Gorica
Tel: 01 6226 848
OSIJEK
Stagnum d.o.o.
Osječka 16, Čepin
Tel: 031 384 300
RIJEKA
Vilsor d.o.o.
Srdoci 65d, Rijeka
Tel:051 624 800
 

Bazen sa preljevom ili bazen sa skimmer-om


BAZEN S PRELJEVNIM KANALOM

BAZEN SA SKIMMER-om

Ovo je vrlo često pitanje koje nam postavljaju potencijalni investitori, arhitekti i projektanti strojarskih instalacija.

U čemu je razlika? Razlike između ova dva sustava su slijedeće:

 1. Kvaliteta obrade vode u bazenu – prostrujavanje vode kroz bazen
  a. Sustav s preljevnim kanalom
  Kod bazena sa preljevnim kanalom voda se iz bazena preljeva preko ruba u kanal, najčešće po čitavom opsegu bazena, a u bazen se vraća preko mlaznica koje su smještene na dnu bazena ili na zidovima bazena pri samom dnu. Filtrirana, dogrijana i kemijski obrađena voda (ako postoji izmjenjivač i dozatori kem. sredstava), struji od dna bazena prema površini i predstavlja najpravilniji i najefikasniji način prostrujavanja vode kroz bazen.

  b. Sustav sa skimmer-om
  Kod bazena sa skimmer-om, mlaznice za povrat (ubacivanje) vode u bazen smještene su nasuprot skimmer-a, cca 20-25 cm ispod površine vode (broj skimmer-a i mlaznica i njihov raspored zavisi o dimenzijama i obliku bazena). Na taj način dobivamo efekat rijeke u bazenu s ciljem da se površina bazena "ispere" što prije i efikasnije – primarno prostrujavanje se dešava na površini bazena, u smjeru duže osi bazena.

 2. Konstrukcija bazena
  a. Sustav s preljevnim kanalom
  Osim dna i zidova bazena potreban nam je i preljevni kanal, koji se ili dograđuje (armirano- betonski bazen) ili montira (montažni i polumontažni bazeni) na konstrukciju bazenske školjke. Ovi radovi i materijal znatno poskupljuju bazensku konstrukciju, pogotovo kada tome pridodamo i preljevnu rešetku kojom se kanal prekriva.
  Budući da zbog pravilnog i nesmetanog funkcioniranja cjelokupnog sustava cirkulacije, bazenska pumpa na može vodu usisavati direktno iz preljevnog kanala moramo izgraditi ili ugraditi između preljevnog kanala i pumpe kompenzacioni rezervoar koji također utječe na konačnu cijenu bazena.

  b. Sustav sa skimmer-om
  Za razliku od bazena s preljevnim kanalom konstrukcija bazena sa skimmer-om je vrlo jednostavna, te ne zahtijeva nikakve dodatne radove.¸

 3. Strojarske instalacije
  a. Sustav s preljevnim kanalom
  Zbog sigurnosti rada sustava potrebno je ugraditi automatski regulator nivoa vode, a kako bi se efikasno mogla pokupiti voda iz cijelog preljevnog kanala najčešće se ugrađuje sabirni cjevovod odgovarajućeg promjera oko bazena, a izljevi završavaju u kompenzacionom bazenu.

  b. Sustav sa skimmer-om
  Vrlo jednostavan sustav koju u osnovnoj izvedbi zahtjeva vrlo malo instalacija i gotovo nikakve dodatne uređaje.

 4. Izgled bazena – estetika
  a. Sustav s preljevnim kanalom
  Pod pojmom bazena s preljevnim kanalom najčešće se podrazumijeva bazen sa "finskim" preljevom kod kojeg je voda u ravnini sa površinom oko bazena. Sam bazen izgleda kao veliko ogledalo uklopljeno u prostor, a prilikom plivanja i kupanja u bazenu pogled kupača nije zapriječen rubom bazena, već se nesmetano može promatrati okolina bazena što u pojedinim situacijama može biti vrlo efektno (npr. pogled iz zatvorenog bazena kroz staklenu stijenu na pejzaž ispred objekta i sl.)

  b. Sustav sa skimmer-om
  U ovom slučaju voda u bazenu je 10-15 cm ispod ruba bazena, a sam rub je najčešće je uzdignut 3-5 cm od površine oko bazena kako bi se spriječilo slijevanje prljave vode u bazen (prilikom pranja površina oko bazena, vode od kiše ili od vode iznešene na tijelima kupača).

 5. Cijena koštanja
  a. Sustav s preljevnim kanalom

  S obzirom na obimnije radove i instalacije koji su potrebni za ovu vrstu bazena razumljivo je da je i njihova cijena visoka.

  b. Sustav sa skimmer-om
  Najjeftiniji sustav bazena i bazenskih instalacija, gdje se pažljivim odabirom može za relativno nisku cijenu dobiti svrsishodan i lijep bazen za plivanje.

 

Zaključak:
Uzimajući u obzir prethodno navedeno nameće se slijedeći logičan zaključak. Kada se radi o bazenim koji su namijenjeni javnoj upotrebi, opcija bazena sa preljevnim kanalom je prikladnija, gotovo neophodna, osim u slučajevima kada je opterećenost bazena brojem kupača vrlo mala.
Kod privatnih bazena dilema "da li sustav sa skimmer-om ili preljevnim kanalom" je najčešće pitanje estetike. Naime, sustav bazena sa skimmer-om je sasvim dovoljan za idealno održavanje bazenske vode ispravnom, te s gledišta higijene i higijenske ispravnosti vode u bazenu nema potrebe za preljevnim kanalom.